HISTÒRIES MÀGIQUES, O NO, ENTRE COPES, AL VOLTANT D'UNA TAULA...


Per damunt de tot i sempre, vi Català, i al qui no li agradi que el follin.


"No sóc ningú, simplement un mindundi en aprenentatge constant ampolla rere ampolla"


Aquest és el punt de vista d'un malalt del vi, d'un winefucker, d'una persona senzilla (sempre), que amb el pas del temps, la maduresa i el seny (poc), ha profunditzat en un món únic que li aporta benestar, felicitat i riquesa emocional, un món de proximitat, un món senzill, que alguns intenten complicar-ho tot amb un elitisme desmesurat i l'esnobisme patètic de can fanga, però en el fons, un món planer i directe. Un món per compartir les sensacions a pèl, i on cada dia que passa, cada copa que es regala l'enriqueix una mica més. On el més important és saber-ho gaudir intentant evitar els condicionants externs (dropos), tant sols plasmar al paper el que li diu la copa, res més. Això sí, permeteu-me que la copa sigui Zalto, Riedel o Mark Thomas.

Aquesta és la visió d'un consumidor compulsiu, que decideix gaudir d'una ampolla de vi, i que pot expressar el que li aporta sense la pressió de quedar bé davant de ningú, ni d'haver de donar punts, ni lacres, ni sols, ni llunes, ni fulles, ni estrelles, ni la puta mare que ho va parir.., només la seva opinió, que en el fons és tant vàlida com qualsevol altre, o més.


Aquí arranca aquest blog, amb il.lusió, en el qual només vull donar a conèixer una mica més, des de la meva humil opinió, aquest món que a mi tant m'apassiona. Ni puntuar, ni criticar, només opinar, expressar i compartir-ho amb vosaltres. Sentir, escoltar, palpar, deixar que flueixin les sensacions. Sempre des del respecte i humilitat per poder entendre i gaudir d'aquest gran plaer.


Cada vi té una història darrere, cadascuna d'elles diferent, aquí les explicaré, intentaré crear un record per a cada ampolla, una anècdota, un instant que quedi escrit en el passat i perduri en el futur, mentre les gaudim al voltant d'una taula amb la bona gent de sempre.


Aquest és el meu diari personal, la meva vida a través d'una copa, les meves sensacions, les meves vivències, i si algú no li agraden, que calli i que el follin.



Recuperant el patrimoni i la identitat.

COSTES DE VILAFRESCA - INTERESSANT I ESPERANÇADOR PROJECTE A NAVÀS.

Aquest dijous al vespre, a la Vineria de Manresa, vaig tenir la gran sort de participar en un tast-presentació d'un més que interessant i molt esperançador projecte amb seu a Navàs. Un més que intent de recuperar una imatge, un patrimoni i una identitat, molt perduda i oblidada, del que havia sigut el vi al nostre territori. La millor manera de fer-ho i expressar-ho, a través del vi, a partir d'aquí recuperar el nostre passat i mostrar-lo, recuperar una història només recordada per uns pocs, donar vida al que érem i volem ser.
Com em comentava ahir en Gerard, un dels artífexs d'aquest petit celler de garatge, al Bages hi han més de dos-cents cups de pedra oblidats i abandonats, que son part de la nostre història i que la gent desconeix, vinyes de varietats autòctones, ancestrals, oblidades i abandonades de la mà de déu, Pansera, Bartrol, Aramó, Tintorer, Picapoll teta de vaca, Parraleta, Fumat, Argensela, Malvasia Roja, entre d'altres, moltes d'elles desconegudes per la majoria de gent. Infinitat de barraques de vinya de pedra seca,  abandonades, derruïdes, que per sort mica en mica anem recuperant, juntament amb murs i aixoplucs. Queda molta feina per fer, i no serà fàcil ni ràpid, però serà gràcies a gent que estima la terra i el que ens dona, que segur que anirem endavant i ens en sortirem, gràcies a gent com aquesta és pel que val la pena apassionar-se.
Un pare, Isidre, i un fill, Gerard, apassionats, unes vinyes estimades i mimades, i un petit celler enmig del poble de Navàs, son la fórmula màgica, amb una gran varietat de vins, que amb el temps aniran reduint, segons em comentaven, d'una molt petita producció, unes 80-100-120 ampolles segons el tipus de vi, i amb una idea molt clara, màxima expressió del territori, preservant al màxim el que els dona la terra, seguint pràctiques biodinàmiques i el calendari lunar.

Vàrem tastar 7 vins, cinc de blancs i dos de negres, uns més interessants que d'altres, però tots amb unes peculiaritats i una franquesa captivadores que no van deixar a ningú indiferent.


Piotxa 2013, amb un 40% de Macabeu un 36% de Picapoll i un 24% de Pansera, elegant, suau, fresc, mineral, fonoll, anisat, captivador.

Rabassa 2013, amb un 100% de Macabeu, diferent, acidesa vibrant, salí, fruita blanca, floral, elegant, mineral.


Escadolles 2013, amb un 65% de Macabeu i un 35% de Pansera, diferent, vibrant, molsa, terra mullada, captivador, friky, fresc, canviant, expressiu.

Sucamulla 2013, 100% Macabeu, un 70% és Macabeu Est i un 30% de Macabeu Oest, fi, sensual, floral, femení, delicat, equilibrat, gran Macabeu. (Sucamulla és com s'anomenava antigament al pa amb vi i sucre).



Biot 2013, 55% de Bartrol, 40% de Sumoll i un 5% de d'altres varietats, expressiu, explosiu, làctic, vibrant, elegant, subtil, fresc, palotes, maduixes, gerds, cítric, captivador, diferent, orgàsmic.

Tinoi 2013, 80 % de Tintorer i un 20% de Merlot amb fermentació en bótes de castanyer, ampli, floral, fruita, fresc, viu, divertit, femení, torrat, pinassa.



Rusc 2013, 100% de Turbat, únic, diferent, mutant, expressiu, complex, elegant, acidesa vibrant, fresc, emocionant, exclusiu, patrimoni, elegant, orgàsmic, joia.



La majoria dels vins han estat fermentats amb llevats salvatges i no estan ni filtrats ni clarificats. Queda molta feina per fer, i ells ho saben, però per aquí anem pel bon camí.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada